top of page

מעיין אלישע, תל יריחו וכיבוש יריחו במקרא

העיר יריחו היא העיר הקדומה בעולם.
שמה נגזר מן המילה "ירח", לפי סברה אחת בשל פולחן הירח שהיה נהוג בה, ולפי מקורות אחרים משום שהיא העיר המזרחית ביותר בארץ, ולכן הראשונה בה רואים את הירח. בספר יוסיפון נכתב "ונקראה עיר יריחו - עיר הירח. כי במולדו, כאשר עדיין לא יראה בשום מקום ממקומות הישוב כבר היה נראה ביריחו, ולכן העדים הנאמנים אשר היו באים להעיד אל זקני ישראל על ראיית הירח - היו באים מיריחו."

המרכז התיירותי של העיר יריחו הוא מתחם מעיין אלישע ותל א-סולטאן (יריחו העתיקה). מאותו מתחם יוצא גם הרכבל למנזר הקרנטל שבצלע ההר. 

 

מעיין אלישע
מעיין אלישע או "עין א-סולטאן" הוא מקור המים החשוב של העיר. הוא נובע לרגלי התל העתיק של העיר "תל א-סולטאן". מימיו ידועים באיכותם ובשפיעתם - נפח הזרימה השנתי הוא 5.4 מיליון מטרים מעוקבים במשך כל ימות השנה.  
המעיין מוזכר בסיפורי אלישע הנביא:

"וַיָּשֻׁבוּ אֵלָיו, וְהוּא יֹשֵׁב בִּירִיחוֹ; וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם, הֲלֹא-אָמַרְתִּי אֲלֵיכֶם אַל-תֵּלֵכוּ. וַיֹּאמְרוּ אַנְשֵׁי הָעִיר, אֶל-אֱלִישָׁע, הִנֵּה-נָא מוֹשַׁב הָעִיר טוֹב, כַּאֲשֶׁר אֲדֹנִי רֹאֶה; וְהַמַּיִם רָעִים, וְהָאָרֶץ מְשַׁכָּלֶת.   וַיֹּאמֶר, קְחוּ-לִי צְלֹחִית חֲדָשָׁה, וְשִׂימוּ שָׁם, מֶלַח; וַיִּקְחוּ, אֵלָיו.   וַיֵּצֵא אֶל-מוֹצָא הַמַּיִם, וַיַּשְׁלֶךְ-שָׁם מֶלַח; וַיֹּאמֶר כֹּה-אָמַר יְהוָה, רִפִּאתִי לַמַּיִם הָאֵלֶּה--לֹא-יִהְיֶה מִשָּׁם עוֹד, מָוֶת וּמְשַׁכָּלֶת.  וַיֵּרָפוּ הַמַּיִם, עַד הַיּוֹם הַזֶּה, כִּדְבַר אֱלִישָׁע, אֲשֶׁר דִּבֵּר." (מלכים ב', ב', יח'-כב').

המים במעיין רעילים ומביאים שכול לעיר, ואנשי העיר פונים לעזרתו של אלישע, המרפא אותם על ידי המלחתם. יש הטוענים כי לנס הסבר מדעי - מי המעיין הורעלו בשל אורגניזמים רעילים שחיו בהם, והמלחתם הרגה אותם. ישנן עדויות כי התופעה חזרה על עצמה גם במאה ה-16, ולכן היו תקופות בהן לא היה ישוב פעיל ביריחו. 

היום נמצא המעיין בתוך מבנה מקורה בגן לאומי קטן ונעים. הכניסה אליו כרוכה בתשלום של 5 ₪. ניתן להגיע גם אל פינה מרוצפת מוצלת בה זורמים מי המעין במגרש החניה של התל - ללא תשלום.

 

תל יריחו

תל יריחו, תל א-סולטאן, הוא ראשיתה של העיר הראשונה בעולם.
המבנה העתיק ביותר בתל הוא מגדל עגול (ששימושו לא ידוע) מהתקופה הניאוליתית (תקופת האבן החדשה, אזור 9500 לפני הספירה), שקוטרו 8.50 מ', והשתמר לגובה של 7.70 מ'. ליבתו של המגדל מולאה באבנים, וגרם מדרגות הוביל לראשו. בניית מבנה בסדר גודל כזה דרש ארגון של אנשים רבים, ולכן מעריכים שהתקיים סביבו יישוב.
התגלו בתל גם גולגלות אדם מכוירות בטין, המעלות את הסברה שהמבנה שימש לפולחן, וכלים שונים מתקופה זו.

שכבה נוספת בולטת היא מהתקופה הכנענית הקדומה (האלף ה-4 לפנה"ס( הנחשבת לראשית התקופה העירונית.

מספר ארכיאולוגים חפרו בתל, וניסו להוכיח את הקשר בינו ובין כיבוש יריחו המקראי. ג'ון גרסטנג שחפר בשנות ה-30 של המאה הקודמת מצא בו שרידי חומה כפולה וייחס אותם לתקופה זו (ברונזה מאוחרת, בערך 1600 לפנה"ס).

קתלין קניון חפרה ביריחו בין השנים 1952 ל-1958, וקבעה‏ שהעיר נחרבה בתקופת הברונזה התיכונה, שהסתיימה בסביבות שנת 1580 לפנה"ס. לדבריה לא נמצאו כל שרידם של חומות בתקופת הברונזה המאוחרת. גם תיארוך פחמן-14 שהתבצע בהמשך העלה  שבהסתברות גבוהה ההרס אירע בתקופה שבין 1617 ל-1530 לפנה"ס.‏ לא נמצאו ראיות לכך שבמשך מאות השנים שלאחר מכן נבנתה שוב העיר וחומתה. לפי מחקרה של קניון החורבן אינו תואם את תאריך כניסת הישראלים לארץ-ישראל (כלומר אין עדות ארכיאולוגית לכיבוש יהושע). במחקרה היא כותבת:

דווקא באותו שלב ההתפתחות שבו אפשר היה לארכאולוגיה להתחבר לכדי שלשלת רצופה אחת עם העדות שבכתב, שם היא מכזיבה. עובדה מעציבה היא כי מחומות העיר מתקופת הברונזה המאוחרת - שבתוכה חלה התקפת בני ישראל לפי כל חשבון שהוא - לא נותר שריד.

 

כיבוש יריחו במקרא

סיפור כיבוש יריחו מופיע בתנ"ך בספר יהושע – בפרקים ב', ה' ו-ו'.

בקריאה ביקורתית של הטקסט, המבוססת על ההנחה שהתנ"ך הוא יצירה ספרותית מורכבת שלא נכתבה כיחידה אחת אלא הורכבה ונערכה מתוך סיפורים שונים של כותבים שונים בתקופות שונות (להרחבה על ביקורת המקרא ותורת המקורות), ניתן להבחין שהוא מורכב מסגנונות ספרותיים שונים, וכן מניח אמונות תיאולוגיות ורצף אירועים שונה. הנחה זו נתמכת ע"י השוואת נוסחי התנ"ך מתקופות שונות (נוסח המסורה, מגילות קומראן, תרגום השבעים וכו')- המעידה על שונות בנוסחים.

סיפור אחד הוא סיפור כיבוש "ארצי", לפיו יהושע שולח מרגלים לרחב, ובהמשך מוביל קרב צבאי בו נכבשת העיר, בסיועו של מלאך האל (גרסה זו בעיקרה נמצאת בפרקים ב' ו-ה').

סיפור שני הוא סיפור של כיבוש ניסי, אלוהי, לפיו יהושע והכהנים עורכים טקס (המשלב את כלל העם), בו מקיפים את חומות העיר שבע פעמים ותוקעים בשופר, ופעולות אלו מביאות לנפילת החומות (גרסה זו נמצאת בעיקרה בפרק ו').

להרחבה בנושא המקורות השונים לכיבוש יריחו במקרא ראה את מחקרה של חנה ברטפלד.

כאמור, אין בידינו כיום ממצאים ארכיאולוגיים התומכים בסיפור כיבוש יריחו, או חורבן העיר,  בתקופת יהושע.

יריחו היום

ישנם נתונים שונים לגבי היקף האוכלוסיה בעיר (נעים בין 20-40 אלף תושבים בעיר עצמה, ללא מחנות הפליטים המקיפים אותה).

יריחו נמצאת בשטח A, והייתה העיר הראשונה שעברה לשליטת הרשות הפלסטינית במסגרת הסכמי אוסלו ב-1994. מאז האזור יחסית שקט ואין בו חיכוכים יוצאי דופן בין האוכלוסיה הפלסטינית למתיישבים בבקעה או לכוחות הבטחון (למעט אירועים ספורים).

בעיר מספר אתרים ארכיאולוגיים ותיירותיים - מתחם תל יריחו ומעיין אלישע, ארמונות החשמונאים (אתר שנחפר בעבר אך אינו מפותח היום), בתי הכנסת "שלום על ישראל" ונערן (קישור), ארמון הישאם, מנזר הקרנטל ועוד.

איך מגיעים
הכניסה ליריחו לאזרחי ישראל דורשת תיאום. ניתן להכנס בליווי צבאי ע"י תיאום מראש עם מתאם הפעולות בשטחים ביריחו (טל' - 02-9703808) או ללא ליווי (דורש תיאום מראש עם פיקוד מרכז וחתימה על כתב ויתור על זכויות. לתיאום - 02-5305104).
תל יריחו נמצא על הכביש הצפון מזרחי של יריחו (המוביל לכיוון מושב נעמה).

bottom of page