top of page

היסטוריה כללית של הבקעה

לאורכו של השבר הסורי-אפריקאי, מצפון לדרום, מצויות עדויות רבות לפעילות אדם בתקופות קדומות. בחפירות בתל-עובדייה, בדרום הכנרת, נחשף הממצא הקדום ביותר (מחוץ לאפריקה), בו שרידי אדם ובעלי חיים. עד לאחרונה, המחקרים הארכיאולוגים, שנערכו בבקעת הירדן היו מעטים, קצרי מועד ובהיקף מצומצם יחסית למחקר המפותח יותר באזורים אחרים. בשנות השמונים של המאה העשרים, חל שינוי מהותי עם תחילת פעילותו של סקר הר מנשה, בראשותו של פרופ' אדם זרטל, מאוניברסיטת חיפה, בבקעת הירדן. בסקר, נחשפו מספר רב של אתרים, שלא היו ידועים קודם לכן מהתקופה הכלקוליתית, מתקופת מהברונזה, ובעיקר מתקופת הברזל – המתייחסת לתקופת ההתנחלות של עם ישראל בארץ. הגילויים האחרונים שופכים אור ותובנות חדשות, לגבי תולדות האדם בתקופות השונות.

 

התקופה הניאוליתית - בבקעת הירדן, נמצאו שרידים של ישובים חקלאיים מלפני כ-9,500 שנה. ניצול מי המעיינות הנובעים בבקעה לחקלאות שלחין, בשילוב עם האקלים החם, הממהר להבשיל את התבואה והפירות – נתנו לאדם הקדמון החקלאי יכולת טבעית להופכה למרכז חקלאי פורה.

יריחו  ה”עיר העתיקה ביותר בעולם”. שרידיה מעידים על היותה מיושבת החל מהמאה העשירית לפנה”ס, ובכך היא אחד מישובי הקבע הראשונים בתולדות האנושות.

 

התקופה הכלקוליתית – זמנה מוגדר בין השנים האלף החמישי ועד האלף הרביעי לפנה"ס לערך, מאופיינת בבקעת הירדן בעיקר בהתיישבות כפרית בעלת אופי חקלאי. מרבית היישובים היו יישובי קבע שנפרסו בעיקר לאורכם של הנחלים העיקריים (עוג'א, פצאל, אחמר ופארעה).  

 

תקופת הברזלתקופת ההתנחלות בבקעת הירדן משנת-1200 לפנה"ס, עד לחורבן הבית הראשון בשנת 586 לפנה"ס. נהוג לכנותה גם בשם "התקופה הישראלית" וזאת, בשל חשיבותם של האירועים הקשורים בתולדות העם והארץ, למן חדירת השבטים וחציית הירדן, ראשית ההתנחלות, עד הקמת הממלכה וחורבן הבית הראשון. במסגרת סקר הר-מנשה, נתגלו בבקעת הירדן, מאה ושלושים אתרים מתקופת הברזל 1. מיקומם של אתרים אלה, ברצועה צרה, שבין נחל בזק בצפון לואדי נועיימה, בדרום. עובדה זו, הינה עדות למהפכה התיישבותית גדולה שאפיינה את התקופה ואשר תרמה גם לשינוי בגישה ובתפיסת המחקר הארכיאולוגי של האזור. רוב האתרים הם מתחמי מרעה ושימשו כבסיס למכלאות לצאן. סביבם עמדו אהלי המשפחה או השבט. מסקנה זו נובעת מהחרסים סביב המתחמים ומהשוואה למאהלי בדווים בני ימינו, הזהים במבנם ובתפקודם. חלק אחר מהמכלול הם כפרים עם מתחמים וחצרות, כשלב מעבר מנוודות ליישוב קבע ראשוני. 

תגלית מפתיעה בסקר הארכיאולוגי של בקעת הירדן הם מתחמים גדולים המצויים במרחב שבין שדות מושב ארגמן לסרטבא. בצורתם מזכירים המתחמים צורה של כף רגל. תאריך בנייתם מתייחס למאות 12-13 לפנה"ס, קרי; ראשית כניסת שבטי ישראל לכנען -  משותף לכולם. חשוב לציין כי, פרט לאלה, לא נמצא עד עתה שום אתר בעל צורה דומה, לא בארץ ולא במזרח הקדום.

 

תקופת הבית השניעם סיום המערכות הצבאיות לכיבוש והרחבת המדינה החשמונאית, התפנה אלכסנדר ינאי לבניית מערכת מבצרים להגנה על גבולה המזרחי של ממלכתו מחד גיסא, ומבני פאר מאידך גיסא.

לאורך בקעת הירדן וחופי ים המלח הקימו החשמונאים החל בימיו של אלכסנדר ינאי, מבצרים שנועדו לשמירה על גבול המדינה, ושילבו תפיסה בטחונית וייצור חקלאי מתוך זיהוי הפוטנציאל החקלאי בבקעת הירדן. המבצר הצפוני ביותר בשרשרת המבצרים ואחד הגדולים והחשובים ביותר הוא מבצר אלכסנדריון בפסגת הסרטבה. שרשרת 

המבצרים ממשיכה  לכיוון דרום, לשני מבצרים נוספים - מבצר דוק ומבצר קיפרוס שמיקומם ממערב ליריחו ומצודת הורקניה שנמצאת בבקעת נבי מוסא. המלך הורדוס, ניצל כהלכה את התנאים הטבעיים השוררים בבקעת הירדן. גם הוא בנה את ארמונותיו במוצא ואדי קלט, ממערב ליריחו, ליד ארמונות החשמונאים והשתמש במי המעיינות של ואדי קלט להשקיית גני הארמון. יריחו, הייתה בתקופה זו בירת מחוז בארץ יהודה. אותה חכר מידי קליאופטרה אשר קיבלה אזור זה מידי אנטוניוס, כפי שמספר יוסף בן מתתיהו (מלחמת היהודים א', יח', ה). במרכז בקעת הירדן הוא בונה את הישוב פצאליס על שם אחיו. בנו של הורדוס, ארכילאוס בונה גם הוא ישוב חדש, המזוהה עם ח'רבת אל-ביודאת שמצפון לכפר עוג'א כיום. הן פצאל והן ארכילאוס, נמסרו במאה הראשונה לספירה, לליויה, אשתו של הקיסר אוגוסטוס.

 

התקופה הרומית המאוחרת והתקופה הביזאנטית - החיפוש אחר המקומות שבהם פעלו ישו ותלמידיו, הביא לזיהוי אתר הטבילה, שממערב ליריחו, כמקום שבו הטביל יוחנן את ישו במי הירדן. מנזרים רבים הוקמו בעיקר בחלק הדרומי של בקעת הירדן, ממזרח לעיר יריחו, שהפכה בעיקרה לעיר שרוב תושביה נוצרים. ההתיישבות הנוצרית לא הוגבלה לאזור יריחו בלבד, אלא, התפשטה צפונה ובמחקרים הארכיאולוגיים נמצאו שרידים של כנסיות ומנזרים רבים באזור. לא רק התיישבות נוצרית הייתה בבקעת הירדן בתקופה הביזאנטית. באזור יריחו מוכרת לפחות קהילה יהודית אחת גדולה שישבה בישוב העתיק נערן שמצפון ליריחו.

 

התקופה המוסלמית הקדומה – בראשית המאה השביעית לספירה, נכבשת ארץ ישראל על ידי המוסלמים מידי הביזאנטיים.

השלטון המוסלמי ראה את הפוטנציאל החקלאי הגדול הטמון באזור ופיתח את בקעת הירדן. בית המלוכה האומאיי, הקים מצפון ליריחו ארמון מפואר הידוע בשם ארמון הישאם. ברחבי הבקעה ובעיקר באזור ביקעת פצאל, הוקמו חוות חקלאיות ושוכללה מאד מערכת המים שהובילה מים מהמעיינות שבואדי אל השטחים החקלאיים. שרידי אמות מים אלו ניכרים בכל האזור.

 

האלף השני לספירה - בתקופות שאחרי שלטון בית אומיה ירדה קרנה של הבקעה. השליטים הצלבניים, הממלוכים והעות'מאנים הזניחו את האזור שידע בעבר פריחה ושגשוג, ועתה היה לאזור שומם, מוזנח וננטש על ידי מתיישביו.

התיישבות בבקעת הירדן במחצית הראשונה של המאה העשרים - אתוס ההתיישבות הציונית בבקעת הירדן, בא לידי ביטוי בהקמתו של קיבוץ בית-הערבה על קרקעות הזיכיון של חברת האשלג בים המלח. בית-הערבה סימל בעבור בני דורו,  את הלהט האידיאולוגי שבמעשה ההתיישבות – תמצית ההוויה הציונית בארץ-ישראל.

בין השנים 1948 ועד 1967, הייתה בקעת הירדן תחת שלטון ממלכת ירדן. חלק מהפליטים שברחו בעת מלחמת העצמאות בחרו להתיישב סביב העיר יריחו. הממשל הירדני השקיע בעיקר בפיתוחה של בקעת הירדן המזרחית ולשם כך, הקים מפעל השקיה גדול. בעקבות מלחמת ששת הימים ברחו רוב תושביה של בקעת הירדן המערבית ומספר תושביה הגיע לכ-9000 נפש בקירוב והתרכז ביריחו וסביבתה, באזור הג'פטליק במרכז הבקעה  ובאזור ברדלה בצפונה.

 

ציר זמן:

  • היווצרות השבר (הבקע) הסורי-אפריקאי, לפני כ25 מיליון שנה.

  • התקופה הניאוליתית, מינוס 9,500:  יריחו

  • התקופה הכלקוליתית, מינוס 4,500 - 3,500

  • תקופת הברזל 1, מינוס 1,200 עד מינוס 586: יהושע ותקופת ההתנחלות

  • התקופה החשמונאית,  מינוס 167-37:מלכות החשמונאים

  • מינוס 37: מלכות הורדוס

  • התקופה הרומית המאוחרת והביזנטית, מינוס 4 עד 324

  • התקופה הביזנטית, 324-638

  • התקופה המוסלמית הקדומה, 638-1099

  • התקופה העות'מאנית, 1517-1917

  • חידוש ההתיישבות היהודית בחל- בית הערבה 1937-1948

  • 1968 מושב משואה, קיבוץ גלגל ומושב ארגמן.

  • 1976 קיבוץ נערן

  • נכון להיום מונה המועצה האזורית 21 יישובים, ולצידה העיירה מעלה אפרים

 

 

 

אתר המועצה האזורית בקעת הירדן

bottom of page